Portal Rasmi MAMPU

Laman Web Rasmi Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU)
Multi Language [EN] [BM]
Peta Laman MyGoverment
W3C Disability Accessibility
Arkib elektronik Online E-Participation
Broadcast
Pengenalan Kami
Berita
Soalan Lazim Piagam Pelanggan
Hubungi Kami
Procument Ketua Pegawai Maklumat Kerajaan Pelan Strategik MAMPU 2021-2025
MyGCC

Pusat Panggilan Kerajaan Malaysia (MyGCC)

Pengenalan
Dalam usaha merealisasikan hasrat kerajaan selaras dengan konsep Merakyatkan Perkhidmatan Awam, Pusat Panggilan Kerajaan Malaysia (MyGCC) telah diilhamkan sebagai gerbang komunikasi yang menghubungkan rakyat dengan agensi kerajaan. MyGCC diwujudkan berlandaskan konsephigh impact, low cost dan rapid execution di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS). Sejak dilancarkan oleh YAB Perdana Menteri pada 12 November 2012, MyGCC telah beroperasi 24 jam sehari, 7 hari seminggu dengan menawarkan 7 saluran komunikasi (SMS, telefon, e-mel, portal, faks, Facebook dan Twitter) kepada pelanggan.

Latar belakang
Sebagaimana perkhidmatan pusat panggilan lain di dunia seperti New York 311, Service NSW di Australia dan 1823 di Hong Kong, MyGCC merupakan one-stop call centre dengan hanya satu nombor tunggal – 03 8000 8000 untuk semua perkhidmatan agensi kerajaan, seiring dengan dasar No Wrong Door Policy kerajaan. Secara amnya rakyat boleh membuat pertanyaan, aduan, cadangan/maklum balas, perkhidmatan pemindahan talian dan penerimaan penghargaan kepada semua agensi kerajaan melalui tujuh (7) saluran komunikasi dengan menggunakan satu nombor tanpa perlu hadir ke agensi kerajaan atau kementerian berkenaan.

Selaras dengan perkhidmatan pelanggan agensi/kementerian yang berbeza disatukan, pelaksanaan ini dapat mengurangkan kos agensi/kementerian. Kolaborasi strategik antara MyGCC dan Kementerian/Agensi melalui perkongsian maklumat membolehkan kadar panggilan tidak berjawab (PTB) di Kementerian/Agensi dapat dikurangkan.

Bagaimana MyGCC Berfungsi?
MyGCC telah menyusun strategi pintar melalui penambahbaikan dengan menggunakan teknologi terkini serta memantapkan proses operasi sedia ada bagi memastikan perkhidmatan sentiasa relevan dan menjadi rujukan utama rakyat. MyGCC telah menggunakan perkhidmatan Interactive Voice Response (IVR), iaitu peti simpanan suara yang membolehkan panggilan dijawab dengan segera dan menyimpan maklumat berkaitan untuk tujuan analisis.

Disamping itu, MyGCC juga memperkasakan tahap perkhidmatan barisan hadapan dengan memberikan bantuan penyelesaian di peringkat awal. Salah satu langkah yang diambil MyGCC adalah dengan melantik Pegawai Khidmat Pelanggan (PKP) sebagai pegawai Subject Matter Expert (SME), iaitu PKP Kluster yang membantu sebarang pertanyaan rakyat mengenai agensi/kementerian berkenaan.

OMNICHANNEL MyGCC
Terdapat lapan (8) saluran bagi perkhidmatan MyGCC iaitu Panggilan Suara, SMS, Emel, Facebook, Twitter, Portal, Faks dan Mobile Apps yang boleh diringkaskan seperti berikut:

1. 80008000@1mocc.gov.my
2. facebook.com/MyGCCMalaysia/
3. Twitter MyGCC (@MyGCCMalaysia)
4. 03-8000 8000 [ Panggilan Suara | SMS | Faks ]
5. http://play.google.com/store/apps/details?id=com.onemocc.connexion&hl=en
6. http://itunes.apple.com/us/app/siti-1mocc/id1148463056?mt=8

Aplikasi mudah alih MyGCC yang dikenali sebagai SITI@1MOCC memberikan informasi dihujung jari. SITI atau ‘Saya Ingin Tahu Informasi’ menyediakan perkhidmatan berikut :

1) Info Harian
2) Pertanyaan
3) Aduan
4)Frequently Asked Question (FAQ)
5) Direktori agensi kerajaan serta lokasi

Rantaian Kehadapan
YBhg. Tan Sri Dr. Ali bin Hamsa, Mantan Ketua Setiausaha Negara mencetuskan idea supaya MyGCC di perluaskan ke peringkat negeri-negeri dengan mengambilkira peranan UTC di negeri masing-masing sebagai pusat operasi MyGCC negeri.

Info Halaman:     Jumlah Paparan-     5062
PENGIKTIRAFAN
Logo_LRQA_UKAS_COMBINED.png

WEB MOBIL
codemobile
APLIKASI MOBIL
gammacode

BILANGAN PELAWAT
Pelawat hari ini: 641
Jumlah pelawat tahun semasa: 604127
Hubungi Kami

UNIT PEMODENAN TADBIRAN 
DAN PERANCANGAN PENGURUSAN MALAYSIA
Aras 6, Setia Perdana 2,
Kompleks Setia Perdana,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62502 Putrajaya Malaysia
T 603 8000 8000   F 603 8888 3721
E webmaster[at]mampu.gov.my

2021 © Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU)
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi skrin 1366 x 768
logo123

MAMPU

Accessibility Toolbar

SPOT-ME Senarai Keseluruhan Agensi bagi Pensijilan EKSA Number of Online Services Dasar Polisi
Freedom of Information
Dasar Privasi